Grondbeleid
Met het vaststellen van de Nota Kostenverhaal, het Uitvoeringskader Grondbedrijf en de Nota Vastgoed- en Gronduitgiftebeleid hebben we onze beleidsdocumenten aangepast aan nieuwe wet- en regelgeving en de keuzes uit de Nota Grond- en Vastgoedbeleid. In 2025 verwachten wij geen nieuwe beleidsaanpassingen.
Toevoegen (her-)ontwikkelingsopgaven aan het Grondbedrijf
In de in 2022 vastgestelde Omgevingsvisie wordt uitgegaan van een flinke groei (schaalsprong) van Apeldoorn. Deze sprong moet onder andere worden gemaakt met de toevoeging van duizenden woningen. Het situationele grondbeleid zal hier een grote rol in gaan spelen. De locaties zijn namelijk veelal niet in bezit van de gemeente. Op basis van de planning zijn wij, zonder toevoeging van eigen programma, eind 2026 door onze grondvoorraad van woningbouw heen. Per situatie zal er gekeken moeten worden welke regie- en productierol passend is en welke wij hier in gaan nemen. De verwachting is dat dit leidt tot nieuwe actieve ontwikkelingsopgaven voor het grondbedrijf.
In 2025 zal naar verwachting een grondexploitatie voor Host City voor de toevoeging van 300 vaste woningen en 200 Hostkavels worden voorgelegd aan de Raad. Daarnaast is een kaderwijziging voor de locatie aan de Prinses Beatrixlaan voorzien, waarin het programma wordt vergroot. In de Kanaalzone Noord wordt eveneens gewerkt aan toevoeging van woningbouwprogramma, zowel door private partijen als op gronden van de gemeente aan de Laan van Kerschoten. Ook wordt in 2025 gewerkt aan de verdere planvorming voor woningbouw op de locatie van de door de gemeente aangekochte camping De Marshoeve.
Ook aan de toevoeging van gronden voor werklocaties wordt gewerkt. In Uddel is voor een nieuwe locatie voorkeursrecht gevestigd en hiervoor zal een nieuw grondexploitatiecomplex worden geopend. Hiermee wordt een bedrijventerrein ontwikkeld waarmee aan de plaatselijke vraag naar nieuwe en/of vervangende werklocaties kan worden voldaan.
Overige ontwikkelingen
Financiële haalbaarheid en planning onder druk
Het realiseren van nieuwe locaties wordt steeds complexer. Benodigde gronden voor woningbouwontwikkelingen zijn vaak in eigendom bij derden. Er is sprake van hoge verwervingskosten en inbrengwaarden. Ook de stijgende rentes, bouwkosten en hogere eisen voor bijvoorbeeld duurzaamheid leiden tot hogere kosten. De financiële haalbaarheid van ontwikkelingen staat hierdoor, ondanks hogere/stabiele woningprijzen, vaak onder druk. Dit heeft ook zijn neerslag op de onderhandelingen tussen de gemeente en initiatiefnemers.
De gemeente heeft in de afgelopen periode voor meerdere grote ontwikkelingen forse bijdragen van het rijk ontvangen. Dit is een positieve financiële impuls, maar legt ook druk op de planning van de verschillende projecten en de daarbij behorende co-financiering.
Stikstofcrisis en netcongestie risico voor ontwikkelingen
De stikstofcrisis heeft nog steeds grote invloed op de ontwikkeling van nieuw programma en zorgt voor vertraging bij het tot uitvoer brengen van de ontwikkelopgaven. Veelal gaat de ontwikkeling van woning- en niet-woningbouw gepaard met de productie van stikstof en andere schadelijke stoffen. Hiervoor moet voldoende stikstofcompensatie worden gevonden in de nabijheid van de gewenste ontwikkeling. Vooral ontwikkelingen rondom groene gebieden, waarbij salderen maar beperkt mogelijk is, zullen moeten gaan inspelen op het veranderende beleid.
Ook de netcongestie heeft forse invloed op de planning en ontwikkeling van nieuw programma. Bij meerdere projecten zijn er signalen dat deze mogelijk in tijd gefaseerd moeten worden omdat een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk pas over enkele jaren mogelijk is.
Nieuw rijksbeleid
Door het rijk wordt sinds 2023 fors ingezet op de modernisering van het huidige grondbeleidsinstrumentarium. Op basis van de in juni 2023 verschenen Kamerbrief worden verschillende sporen onderzocht en stappen gezet.
In juli 2024 is het nieuwe kabinet aangetreden. Uit het coalitieakkoord op hoofdlijnen is te lezen dat er op het gebied van woningbouwontwikkeling het ingezette beleid waar mogelijk wordt voortgezet. Door het ministerie van BZK (Wonen) wordt verder gewerkt aan de onderzoeken uit de Kamerbrief. Wij houden deze ontwikkelingen bij en zullen, als dat nodig is, op termijn ons beleid hierop aanpassen.
In juni 2024 is ook de contourennota voor de nieuwe Nota Ruimte gepresenteerd. In deze nota is sprake van een forse opgave, waarbij onze regio ook nadrukkelijk wordt genoemd als toekomstige ontwikkellocatie. Dit zal zeker invloed hebben op de nog toe te voegen voorraad en nieuwe ontwikkellocaties.